Valy ve tvaru oblého trojúhelníku na vrcholu Červenka v severním cípu hradiště Hrazany. Patrně se jedná o jižní předsunuté opevnění hradu Ostromeč; dřívější doměnky směřující k tvrzišti či zbytcích obléhacího postavení se nepotvrdily.
Červenka, severní vrcholek jednoho z nejvýznamnějších hradišť (pozdní halštat) v Česku (a pozdějšího keltského opidda) nabízí velice zajímavý pohled na terénní pozůstatky dávné stavby nejasého původu. Několikanásobné valy ve tvaru oblého trojúhelníku zabírají strategicky výhodnou polohu; úzká šíje severně tvoří jedinou přístupovou cestu k hradu Ostromeč. Právě tam míří dvojice hypotéz o vzniku těchto fortifikací. Jedná se o zbytky obléhacího postavení? Může být, hrad byl během husitských válek prokazatelně 3x obléhán. Odvážnější myšlenka - jedná se naopak o předsunutou část opevnění hradu? Poloha pro obranu Ostromeče je to vskutku zásadní a jedinečná. Třetí varianta naopak počítá se středověkou tvrzí. Co mluví proti jednotlivým variantám? Na obléhací ...

brána, opevnění
     Příbram  (PB)