R.1577 se poprvé uvádí tvrz. Premonstráti z Horního Rakouska v l.1808–1810 přestavěli tvrz v rozlehlý dvoukřídlý zámek s kaplí sv. Vavřince. V přízemí východního křídla zachována část zdiva bývalé tvrze.
severní průčelí zámku
Graficke pismenko Cerhonice leží 2 km jihovýchodně od Mirotic.
Zámek se nachází v centru obce. Jedná se o poměrně rozsáhlou dvoukřídlou budovu, na kterou navazuje kaple sv. Vavřince. V současné době je v soukromém vlastnictví. Je nevyužíván a pomalu začíná chátrat.

historie

Původně Cerhonice patřili ke zvíkovskému panství. R. 1473 přešly Cerhonice i se Zvíkovem do majetku Bohuslava ze Švamberka a r. 1577 Kryštof ze Švamberka prodal Cerhonice bratrům Alešovi a Jindřichovi Deymům ze Střítěže. Tehdy se poprvé v Cerhonicích uvádí tvrz. Po bělohorské konfiskaci získal Cerhonice Baltazar de Marradas. R. 1628 koupila Cerhonice Anna Zuzana Příchovská. Následujícího roku je však prodala Janovi Vilímovi Černínovi z Chudenic.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984, 2.7. 2006

popis

V roce 2002 zámek přešel do majetku Mgr. Vladimíra Jiráně, který se snaží o postupné restaurování zámeckých prostor s pomocí paní správcové Miroslavy Pirné. Současně probíhá údržba hospodářské části areálu. Rádi bychom Vám nabídli možnost strávit příjemné chvíle v krásném prostředí jižních Čech, daleko od všedních starostí dnešní doby. Pojeďte k nám na dovolenou, vyražte na kola, nebo na výlety po nedalekých památkách. Náš zámek je ideální pro