Komplex opevněného gotického kostela ze 14. století, dřevěné zvonice a fary. Kostel přestavěn renesančně (1563), barokně (1724) a novogoticky (přelom 19. a 20. stol.). Jedna ze dvou zvonic v Čechách se zvony srdcem vzhůru, dodnes opředené řadou pověstí a bájí.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 09/2010
Zvonice se nachází vedle kostela v místní části Rovenska pod Troskami Na Týně. Když už na místo zajedete, doporučuji návštěvu s průvodcem.
2.1. 2006

turistické

Zvonice je vybavena pozorovacím prostorem pro návštěvníky, za zvýšené vstupné je možno zažít bezprostřední pocit z práce zvoníků každou neděli či státní svátek od června do září vždy od 12.00. Do kostela lze nahlédnout západním portálem, přístupný je pouze během bohoslužeb (viz kontakt).

Kostel svatého Václava s dřevěnou zvonicí v Rovensku pod Troskami
    V Rovensku se dodnes zachovala situace, známá v minulosti z řady jiných lokalit (např. Bochov, Jemnice), kdy nově vzniklé městečko využívalo farní kostel blízké vsi. V případě Rovenska se jednalo o farní ves Týn, jejíž název dokládá starou, písemnými prameny bohužel nedoloženou historii opevněného bodu na obchodní stezce. Nevelké městečko svůj vlastní kostel nikdy nemělo a vzhledem ke svým možnostem o něj zřejmě nikdy ani neusilovalo. Dnešní

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, Libri 2004, 8.10. 2010

Liberecký kraj