Kamenný inundační most byl postaven r. 1823 jako součást zvýšené císařské cesty z Hradce Králové do Prahy. Stavitelem mostu byl Karl Weith. V r. 1963 byl most rozšířen a na jedné straně byly dostavěny nevzhledné betonové pilíře. V r. 2008 byly tyto pilíře při rekonstrukci mostu odstraněny.
Pohled od náměstí
Graficke pismenko Kanály jsou pokračováním mostu přes Labe v Poděbradech. Kamenný most byl vystavěn r. 1823 na levém břehu Labe v inundančním pásmu. Má 19 pilířů a 20 mostních oblouků, na prvním pilíři od Labe jsou vyznačeny největší povodně. Úzkou vozovku však bylo nutné rozšířit a tak na jedné straně byly dostavěny betonové pilíře a most byl asi o jednu čtvrtinu rozšířen.
Iva Synková, 9.5. 2004

historie

Kamenný most byl postaven r. 1823 jako inundační most (preventivní ochrana cesty před povodní – takový most se klene se přes prolákninu, údolí a v případě povodně vede bezpečně nad vzedmutou hladinou) v inundačním pásmu na levém břehu řeky Labe, jako součást zvýšené císařské cesty spojující Hradec Králové a Prahu. Stavitelem mostu byl Karl Weith. V r. 1963 byl úzký most rozšířen cca o jednu čtvrtinu a na jedné straně byly dostavěny nevzhledné