Moje místa 0
Jihovýchodně od Chomutova, v obci Bílence leží na místě bývalé zemanské tvrze barokní zámek postavený kolem roku 1800 pozoruhodný zejména úpravou středového rizalitu. Dnes v soukromém vlastnictví.
Zámek v Bílencích
Barokní branka a na budově balustráda nad vchodovým rizalitem od severovýchodu.
Graficke pismenko Obec Bílence leží 7,5 kilometru jihovýchodně od Chomutova. Od druhé poloviny čtrnáctého století stávala na pravém břehu Chomutovky zemanská tvrz, kterou si postavil pravděpodobně Jindřich z Bílenců. Postupně v ní sídlila řada drobných i známějších šlechticů. Roku 1570 ji koupil Adam ze Štampachu, který ji krátce nato prodal Havlovi Hrobčickému z Hrobčic. Roku 1618 se Bílence znovu vrátily Štampachům. Většina tohoto rodu se však zapojila do stavovského povstání a po jeho porážce přišel o Bílence i Asman st. ze Štampachu. V protokolu z 3. listopadu 1622 o konfiskaci je také uvedena zdejší tvrz s poplužním dvorem. Roku 1626 koupil ...
Radovan Smokoň zdroj: Zdena BINTEROVÁ - Nástup, Chomutovský týdeník, 27.6. 2006