Tvrz postavili někdy v 2. pol. 14. stol. vladové z Dubu, prvně zmiňována r. 1393 v majetku Hynka z Dubu. Tvrz změnila mnohokrát majitele. R. 1680 dal Jan Kristián z Eggenberku chátrající tvrz upravit na byty pro úředníky. Od r. 1719 v majetku Schwarzenbergů, stavebně upravována v l. 1788 a 1835.
Zadní pohled
Graficke pismenko Ves Dub je v pramenech doložena poprvé v r. 1390, kdy se uvádí její majitel Jaroš z Dubu, po něm v r. 1393 Hynek z Dubu. Petr z Dubu zpečetil stížný list proti upálení mistra Jana Husa. Za vlády krále Jiřího z Poděbrad seděli v Dubu Měděnec a jeho syn Něpr z Ratibořic. Od počátku 16. století patřil statek Čáslavům z Podolí, z nichž se uvádějí Petr (1523) a Hynek (1534). Tvrz se poprvé připomíná v r. 1546 jako Hynkův majetek. R. 1579 prodali Jan a Hynek Čáslavové tvrz s dvorem, pivovarem a vsí Adamu Vítovi ze Rzavého. Jeho synu Ladislavovi byl majetek po Bílé hoře z jedné třetiny zabaven, ale po r. 1622 celý prodán vdově po Jiříku Vítovi ze Rzavého, Markétě, rozené ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, 27.8. 2003

Tábor  (TA)