Jednolodní, původně farní kostel s obdélníkovým půdorysem, polokruhovým presbytářem a hranolovou věží byl založen ve druhé polovině 13. století. Přestavěn byl v 16. století, jeho současná podoba je z novorománské přestavby z roku 1912. Kostel s areálem hřbitova je památkově chráněný od roku 1958.
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Obec Buřenice (německy Burschenitz) leží v nadmořské výšce 579 m severně od okresního města Pelhřimov. Prochází ji silnice spojující Lukavec a Košetice a rovněž cyklistická trasa č. 161.
26.5. 2019

historie

Jednolodní, původně farní kostel s obdélníkovým půdorysem, polokruhovým presbytářem a hranolovou věží byl založen ve druhé polovině 13. století. Z gotické podoby stavby se zachoval lomený portálek v jižní zdi lodi. Radikálně přestavěn byl kostel v 16. století, nicméně jeho současná podoba pochází až z novorománské přestavby která proběhla roku 1912. Dnes je filiálním kostelem římskokatolické farnosti Košetice. Spolu s areálem hřbitova je

Historie obce
    Buřenice jsou uváděny již roku 1279 jako vlastnictví Rapoty z Říčan. Zdejší tvrz stávala pravděpodobně nedaleko kostela, snad západně od něj. Ve 14. století a počátkem 15. století ji držel rod Tluksů. Člen tohoto rodu, Václav Králík z Buřenic, byl vyšehradským proboštem, rádcem Václava IV. a později se stal olomouckým biskupem. Zdeslav Tluksa z Buřenic byl purkrabím na Karlštejně, který jej roku 1422 uhájil před útoky pražanů. Od roku 1522