Moje místa 0
Panský dvůr ve Vyšínku založil roku 1739 hrabě Filip Josef Kinský. Na vstupním portálu sýpky znak Kinských. V roce 1950 součást Státního statku Zlonice. Stavby na severní hranici dvora v osmdesátých letech zbořeny. Sýpka, stáje a stodola prohlášeny v roce 2003 kulturní památkou.
Panský dvůr ve Vyšínku u Zlonic
© Pavel Vítek 03/2018
Graficke pismenko Vyšínek je místní část městyse Zlonice. Nachází se asi 2,5 km severozápadně od centra Zlonic při silnici vedoucí do Páleče a Vraného. Bývalý panský dvůr leží v jihozápadní části Vyšínku.

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1267. Bývalý panský dvůr ve Vyšínku založil hrabě Filip Josef Kinský roku 1739. Ten koupil celé zlonické panství a vybudoval zde své sídlo a v blízkém okolí založil několik velkých zemědělských dvorů. Jeho činnost zahrnovala mimo jiné i výstavbu bohatě zdobených a dokonale řemeslně provedených hospodářských staveb. Ty byly mnohdy navrženy předními architekty. A právě taková je stavba barokní sýpky v

popis

Sýpka je nejstarší stavbou z tohoto souboru. Vstupní portál se znakem hraběte Filipa Josefa Kinského má letopočet 1739. Zachoval se původní čtyřpodlažní dřevěný interiér. Všechny stavby tvořící severní hranici dvora byly v osmdesátých letech zbořeny. Obytný dům byl v roce 1989 stavbou v nejhorším stavu. Bez střechy, propadlé stropy, místo oken a dveří díry. Bylo to však poslední místo obývané lidmi. V roce byla 2004 dokončena velice hrubá oprava