Opevněné městečko Frankštát bylo založeno počátkem 13.stol. Součástí bývala zdejší tvrz, která stávala na severní straně lokality. Zanikla nejpozději v 15.stol. Dochována část valů. Původně sídlo fojta a lenních manů.
Střed tehdejšího horního městečka zaujímal kostel, který obíhalo valové opevnění.
Graficke pismenko Obec Nový Malín se původně jmenovala Frankštát (do r.1947). Původní název je zaznamenán již r. 1350, ale místo bylo osídleno asi na přelomu 14. století. Jednalo se o opevněné horní městečko v tehdy kolonizovaném kraji. Dodnes je patrná část valového opevnění, a to severně od kostela. Val má dodnes výšku až 4 m a šířka příkopu byla i 18-20 m. Podle mapy z r. 1834 na západní straně přecházel v úzký rybník. Opevnění však bylo časem rozvezeno a srovnáno s terénem. Jižní část byla lemována potokem. V severní části stávala tvrz, která byla umístěna na nasypaném komolém 5 m vysokém jehlanu. Uvádí to H. Weinelt (1937). Rozměr plochy tvrziště měl ...
Ivo Rozehnal - zdroj- Miroslav Plaček: Povrchová prospekce reliktů některých šlechtických sídel na Šumpersku, Přehled výzkumů 44/2002, Archeologický ústav AV ČR, Brno 2002, 16.1. 2016