Renesanční kostel byl postaven r. 1605. R. 1678 zdejší příhoda s hostií rozpoutala řadu čarodějnických procesů. V l. 1780-92 přistavěna věž. Opravy v l. 1845, 1937, 1964 a 1994. Kostel je obklopen hřbitovem, chráněným zdí s edikulami a klasicistní kostnicí s márnicí. Od r. 1958 chráněná památka ČR.
Na faře v Sobotíně je možné získat ubytování, více informací na http://farasobotin.wz.cz/index.php.
E.H., 27.10. 2013
historie

První zmínka o obci pochází z roku 1351. V obci byl již tehdy kostel s farou. Nový renesanční kostel sv. Vavřince byl postaven roku 1605. Roku 1678 se právě v tomto kostele stala drobná příhoda s hostií (farářem byla přistižena stařena, která si schovala posvěcenou hostii pro nemocnou krávu), která rozpoutala řadu čarodějnických procesů na losinském panství. V letech 1780 - 1792 byl kostel stavebně rozšířen (přístavba věže). Kostel stojí v areálu hřbitova, obehnaném zdí z 18. století se třemi vestavěnými edikulami a klasicistní kostnicí s márnicí. Roku 1844 se patronem kostela stala rodina Kleinů, která se stala majitelem vízmberského panství vč. sobotínských železáren. Albert Klein nechal mj. vyrobit nový oltářní stůl i s kamenem, dva boční oltáře a velký kříž. Roku 1845 byl kostel opravován. Roku 1876 byly na věž umístěny nové hodiny, roku 1895 sem byly instalovány nové varhany, které vyrobili bratři Braunerové…  číst dále

Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Sobotín