Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Brozany, Brozany nad Ohří
Hrady.cz
Tvrz postavená jako centrum panství mělnického proboštství (připomínána 1410) byla v 16. stol. přestavována do podoby zámečku. Roku 1617 připojena k Roudnici, vydrancován a vypálen Sasy 1631. Opět vyhořel 1880, snížen o patro. V posledních letech opraven.
Tvrz od severu
Graficke pismenko Obec Brozany leží v těsném sousedství Doksan. Její jméno je odvozeno od brodu přes řeku Ohři a oblast je osídlena prakticky nepřetržitě od mladší doby kamenné. Na ostrohu nad vsí stojí tvrz ze 16. století, která byla po roce 1559 přestavěna Zikmundem Brozanským na renesanční zámeček. V přízemí je valbová klenba, v patře jsou stropy ploché. Zevně jsou nové přístavky a stará studna. V obci si ještě můžete prohlédnout kostel sv. Gottharda a hned pod tvrzí mlýn s psaníčkovitými sgrafity.
29.9. 2003

Tvrz je od roku 2005 přístupná v turistické sezoně v sobotu a v neděli od 10–16 hodin.
    16.10. 2005

historie

Brozany patřily od počátku mělnickým proboštům. Tvrz vznikla na počátku 15. stol. Za husitských válek se stala majetkem Hynka z Valdštejna. Později se zde vystřídalo mnoho majitelů. Asi od roku 1502 se Brozany staly majetkem pánů z Vřesovic. Zikmund Brozanský z Vřesovic v roce 1559 přestavěl tvrz na renesanční zámek. Od roku 1601 je jako majitel uváděn Jan Zbyněk Zajíc z Házemburku, který podle starých vyobrazení přistavěl 3. patro. Roku 1631