Hrady.cz
Tvrz v Krumsíně vznikla asi v letech 1437-1466 za Jana z Krumsína a Lešan. Základem mohl být zdejší dvorec, který je zmiňován r. 1349. Tvrz zanikla po koupi Janem z Pernštejna r. 1527.
Centrem Krumsína je náves s kostelem Sv.Bartoloměje. Snad někde u něj stávala zdejší tvrz.
Graficke pismenko V písemnostech se Krumsín zmiňuje v roce 1349, kdy Mech z Krumsína kupuje od Ješka z Boskovic poplužní dvůr. Vladykové z Krumsína měli ve štítu ležící červený půlměsíc. Roku 1389 Bedřich z Krumsína tento dvůr spolu s dvěma krčmami prodává Petrovi z Kravař. V roce 1408 získávají část vesnice Lešanští a Oldřich z Lešan v roce 1415 dále majetek rozšiřuje. Zdejší tvrz vznikla asi v letech 1437-1466. Stavitelem byl asi Jan z Krumsína a Lešan. Ten také poskytl obci právo odúmrti (listina se dnes nachází v muzeu v Prostějově). Z roku 1437 známe i nějakého Jindřicha Housete z Krumsína, který ...
Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014 a web krumsin.cz, 25.7. 2015