Pomník obětem I. sv. války byl vztyčen dne 24.6.1928. Desky nesou jména padlých v bojích v Srbsku, Rusku a Itálii i těch, kteří zemřeli na následky válečných útrap po návratu do vlasti. Zchátralý pomník byl díky místním občanům a za podpory města Litvínov obnoven a slavnostně odhalen dne 30.5.2012.
Pomník po rekonstrukci

Pomník obětem I. světové války

Graficke pismenko Pomník se nachází na soukromé zahradě v Chudeřínské ulici a je tedy nepřístupný a viditelný jen z ulice. V nedaleké Podkrušnohorské ulici je zastávka autobusu MHD.
Tomáš Hák, 15.4. 2012

historie

Pomník obětem I. světové války se nachází ve čtvrti města Litvínova Chudeřín. Pomník byl vztyčen na tehdejší zahradě pana Kutschery, dne 24.6.1928, při příležitosti 10. výročí od konce I. světové války. Na pomníku jsou jména nejen těch, kteří zahynuli v bojích v Srbsku, Rusku a Itálii, ale i těch, kteří zemřeli po návratu do vlasti na následky válečných útrap. Pomník, stojící dodnes na soukromém pozemku, časem velmi sešel. Ztratila se bronzová

popis

Pomník obětem I. světové války tvoří sokl z navršených rulových kamenů, na kterém je podlouhlý blok rulové skály. Na skále je uchycena deska se jmény padlých (nová, původní desky se nezachovaly) a v horní části kovový rakouský kříž. Původně vršek pomníku zdobila bronzová orlice, která se bohužel nedochovala.

pomník, památník
     Most  (MO)