Jihlavský dům č. 55 na Masarykově náměstí byl vybudován v druhé čtvrtině 16. století, stavební historie tohoto místa sahá až do 13. stol. Roku 1836 dostal dům klasicistní fasádu. Koncem 80. let 20. století byl adaptován pro účely Muzea Vysočiny Jihlava, které zde sídlí. V přízemí domu je kavárna.
Objekt se nalézá v centru Jihlavy na západní straně Masarykova náměstí.
Karel Husák, 1.10. 2011

popis

Goticko-renesanční dům sahá svou stavební historií až do 13. století. V přízemí je vstupní dvoulodní pozdně gotický mázhaus se štukovým profilovaným žebrovím, hřebínkovými klenbami z 2. poloviny 16. století a zadní komorou. Tato komora je rozdělena raně gotickým klenebním pásem, klenba i boční zdi nesou vegetativní výzdobu. Při pravé zdi schodiště z mázhausu do 1. patra je zaslepený raně gotický portál. V 1. patře jsou renesanční klenby a

Karel Husák ( zdroj: Samek Bohumil, Umělecké památky Moravy a Slezska (J - N), Academia Praha 1999, a Jihlava: průvodce městem, 1996 )., 1.10. 2011

Jihlava  (JI)
    Jihlava