Hradiště nedaleko Postoloprt bylo vybudováno na říční terase pouhé 2 až 4 m nad záplavovým územím Ohře pravděpodobně v druhé polovině 10. nebo počátkem 11. století. Zdejší místo bylo ale osídleno již od pravěku, v neolitu, době halštatské a římské.
Východní val
© Prudký Martin, 03/2011

Graficke pismenko Bývalé hradiště se nalézá na poli jižně od města Postoloprty. Dovede nás k němu polní cesta vedoucí z ulice E. Krásnohorské okolo
dvou montovaných hal.
Prudký Martin , 20.3. 2011

historie

Lokalita postoloprtského hradiště byla osídlena v neolitu, době halštatské a římské. Fortifikace byla vybudována v jediné fázi a existovala ve druhé polovině 10. a počátkem 11. století, přičemž nálezy pocházejí ještě ze 14. století. Hradiště badatelé spojují s hradem Drahúš, zmíněným v Kosmově kronice. Napovídal by tomu i nedaleký místní název Na Drahúši. Místo bylo zkoumáno již na konci 19. století, amatéry i profesionály, kteří zde hledali

popis

Blatné hradiště se nalézá na jazykovitém výběžku, jehož delší osa je orientovaná severojižně. Ze severu hradiště chránil tok Ohře, který dnes teče ve vzdálenějším korytě. Plochá terasa hradiště byla pouhé dva až čtyři metry nad záplavovým územím Ohře a na severu je přepažena valem. Opevnění, o délce 1100 m, chránilo území o rozloze téměř 7 ha. Výzkumy ukazují, že opevnění tvořila hradba, vybudovaná z trámů, fošen a zeminy. Z vnější strany je

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny