zdymadlo Obříství

Obříství, Kly
Pozůstatky jednoho z prvních moderních vodních děl na středním Labi – postaveno v letech 1908–11, fungovalo do roku 1974. Komora o rozměrech 73 x 11 m umožnila plavbu lodí o nosnosti až 800 t. Dochovány chátrající jezové pilíře podle návrhu Pavla Janáka a části jezové technologie.
Graficke pismenko K levobřežní části bývalého zdymadla lze dojít po břehu Labe zámeckým parkem v Obříství, k pravobřežní po bývalé potahové stezce od Štěpánského mostu (viz heslo).

Staré zdymadlo v Obříství
    V letech 1908–11 byla současně postavena dvě zdymadla v úseku Labe těsně nad jeho soutokem s Vltavou. Jednalo se o díla v Obříství a v Mělníce-Hadíku. Jejich stavba byla součástí regulace středního Labe. Zdymadlo Obříství sestávalo především z vlastního jezového objektu, jehož dvě pole hradily slupice typu Schwarzer a třetí zvedací most typu Liebisch. Architektonický návrh jezových pilířů vypracoval Pavel Janák. Další částí zdymadla byl plavební

technická památka
     Mělník  (ME)