Moje místa 0
Morový sloup z roku 1720. Na vrcholu socha Panny Marie a u země obklopen sochami svatých Josefa, Barbory, Jana Nepomuckého, Šebestiána, Víta, Kateřiny, Václava a Floriána.
Mariánský sloup na náměstí v Pecce
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Městys Pecka leží 8 km východně od Nové Paky a 18 km západně od Dvora Králové. Mariánský sloup se nachází v centru obce na náměstí. Hlavním turistickým cílem je hrad vypínající se nad obcí, který celému městečku dominuje.

historie

První zmínka o osadě Pecka pochází z roku 1322 a již roku 1382 byla povýšena na městečko. Roku 1833 pak bylo povýšeno na město. Tento statut ve 20. století ztratilo, ale roku 2006 byla Pecka opět povýšena, tentokrát na městys. Mariánský sloup stojí uprostřed náměstí a pochází z roku 1720. Autorem je kameník F. Petrš. Na vrcholu sloupu je umístěna socha Panny Marie. V nadzemní části je sloup obklopen sochami svatých Josefa, Barbory, Jana