Dolánky

Rubín
Dolánky je hradiště na vrchu Rubín, v nadmořské výšce 352 m. Archeologické nálezy dokládají osídlení od pravěku po raný středověk a někteří badatelé jej ztotožňují se Sámovým Vogastisburgem z Fredegarovy kroniky či s bájným Luckým knížectvím z 9. stol.
Hradiště se nalézá na vrchu Rubín, vlevo od silnice ze Pšova do Kaštic.
Prudký Martin, 21.8. 2010

historie

Archeologické nálezy dokládají, že temeno vrchu Rubín bylo osídleno od neolitu (mladší doba kamenná), kulturou s lineární keramikou, s vypíchanou keramikou a jordanovskou a v eneolitu (pozdní doba kamenná) dalšími kulturami nálevkovitých pohárů, řivnáčskou, kulovitých amfor a kulturou se šňůrovou keramikou. Některé nálezy patří k vzácným importům z dalekého západu. Osídlení pokračovalo i v době bronzové únětickou kulturou, mohylovou, knovízskou,

Prudký Martin podle Encyklopedie hradišť v Čechách – V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek, Archeologické rozhledy 2005/1, Sborník 45 let v regionální archeologii 2017 - j. Waldhauser, 31.1. 2010

popis

Hradiště se nalézá výrazné čedičové kupě, která ještě patří k Doupovským horám. Největší sráz je k Doláneckému potoku, kde je převýšení až 90 m. Ostatní svahy nejsou tak příkré a vysoké. Vrchol kopce tvoří k jihu skloněná lichoběžníková plošina o rozloze 0,7 ha. Na západní, jihozápadní a severní straně jsou úbočí poškozena kamenolomy. Opevnění se zachovalo především na jižním svahu, a to ve formě dvou poškozených valů, vzdálených od sebe 15 m.

Prudký Martin podle Encyklopedie hradišť v Čechách – V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek, 31.1. 2010

hradiště
     Louny  (LN)