Mlýn pod hrází telčského Staroměstského rybníka vznikl v I. pol. 16. století. Od roku 1807 textilní továrna, mlýn obnoven s kombinací vodního a parního pohonu ve II. pol. 19. století. Fungoval do 1957, poté silně zdevastován. Od roku 2007 přístupný.
Hlavní budova z hráze Staroměstského rybníka
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Parní mlýn se nachází pod hrází Staroměstského rybníka. Z centra Telče sem vede příjená pěší cesta po tzv. Dlážce, auto je možné zaparkovat v sousedních ulicích. Nejbližší železniční zastávka Telč - Staré Město (trať Kostelec u Jihlavy - Slavonice) je vzdálená asi 200 m.

Parní mlýn v Telči
    Pod hrází největšího z telčských rybníků, Staroměstského, vznikl mlýn v I. polovině 16. století. Na vodní pohon fungoval do roku 1807. Tehdy zde byla zřízena továrna na jemná sukna, doplněná později o přádelnu a barvírnu. Ve II. polovině 19. století areál získali majitelé telčského velkostatku Podstatští-Liechtensteinové, kteří obnovili mlýnskou výrobu. Koncem 80. let 19. století doplnil vodní pohon nově instalovaný parní stroj. Mlýn byl roku

Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.region-vysocina.cz/index.php?objekt=1396, 14.1. 2010

mlýn