Bradlo

Nová Hradečná
Rozhledna Bradlo je nejvyšší hora Úsovské vrchoviny. Stojí na hornině zvané "kvarcit" utvářející se patrně již od doby ledové. Hřbet Bradla se nazývá suk, nebo také tvrdoš. Vznikl patrně klesáním a následným zvednutím okolních hornin.
Rozhledna
Graficke pismenko V obci Lipinka lze zaparkovat poblíž samoobsluhy a cestou po modré turistické značce si vyšlápnout loukami a lesem cca 2200 metrů do kopce. Zhruba v polovině cesty je vybudovaný malý altánek pro odpočinek a občerstvení a dál už strmě cesta pokračuje do kopců lesem, až na plošinu pod rozhlednou. Zde se nachází turistický rozcestník a od něj už je k rozhledně asi 200 metrů kamenitou cestou. Výstup dá pořádně zabrat, ale ten pohled za to rozhodně stojí! Rozhledna spadá katastrálně pod obec Nová Hradečná, nicméně od obce Lipinka k ní vede nejkratší a nejpohodlnější cesta.
Jaroslav Šefčík , 8.4. 2009

Rozhledna Bradlo.
    Koncem 19. století parta nadšenců vybudovala kamenné schodiště na Bradlo a od roku 1897 se zde konaly spolkové slavnosti, manifestace či schůzky dělnických spolků. Dnes je tato lokalita s krásnou vyhlídkou cílem pěších turistů i cykloturistů. V okolí je spousta půvabných cyklostezek.
    Jaroslav Šefčík Info. OÚ Troubelice, 8.4. 2009

Čertův poklad
    Pod skálou Bradelnou je prý ukryt poklad čertů rohatých. Toto bohatství údajně hlídají jedovatí hadi v čele s nejsilnějším z nich – hadím králem. Hadi dle pověsti byli kdysi statečnými vojáky, ale protože prohráli bitvu, byli zakleti zlým čarodějem. Poklad musejí tedy hlídat tak dlouho, dokud je z jejich zakletí někdo nevysvobodí.