Kostel založen před rokem 1150, upraven pozdně románsky kolem r. 1240. V r. 1708 byla přistavena předsíň a zastřešena věž. V letech 1950-1953 byl restaurován a očištěn od části přístaveb. Je výjimečný románskými freskami a fragmenty románských plastik.
kostel sv. Jakuba Většího

Rovná - Stříbrná Skalice

Kostel sv. Jakuba Staršího stojí v části obce Stříbrná Skalice, zvané Rovná.
1.10. 2012

Kostel sv. Jakuba Většího
    Kostel sv. Jakuba představuje díky své unikátní umělecké výzdobě (kamenné reliéfy a malby) z konce 12. století jednu z nejvzácnějších románských památek u nás (z 271 románských staveb v ČR jich má pouze 9 románskou výmalbu) Kostel byl založen před rokem 1150, přestavěn pozdně románsky kolem roku 1240. Byl zasvěcen sv. Jakubu Většímu – patronu horníků. Z toho lze usuzovat, že v okolí již tehdy probíhala hornická činnost. Od roku 1382 platila

Milan Caha, 19.6. 2007
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Kostel je jednolodní, s dvakrát odstupněnou apsidou a s hranolovou věží v západním průčelí. Loď i apsida jsou z řádkového neomítnutého zdiva z červeného pískovce. Apsida je členěna lizénami s obloučkovým vlysem, které stejně jako částečně zachovaný portál s fragmentem obloučkového vlysu ostění v severní stěně lodi pocházejí z přestavby v roce 1240. V patře severní stěny je zazděný vchod na emporu z tvrze, která vedle kostel stávala a

Fresky a fragmenty plastik
    Kostel je významný zejména díky výzdobě románskými freskami a fragmenty románských plastik. Na vnější severní stěně se dochovala řada drobných kamenných reliéfů z konce 12. století se zvířecími motivy, které mají pozoruhodnou podobnost jak v obsahu, tak i ve formě výzdoby, s benediktýnským kostelem sv. Jakuba v Řeznu. Plastiky jsou však bohužel značně poškozené. V lodi a presbytáři se dochovaly unikátní románské nástěnné malby, objevené v