Renesanční letohrádek Rožmberků, v baroku několikrát rozšířený. První provedla Marie Arnoštka z Eggenbergu r.1672. Josef Adam Schwarzenberg v l.1748-49 rozšířil o salu terrenu. Po r. 1756 budováno jižní křídlo. Poslední úpravy po pol.19. stol.
Červený Dvůr
Graficke pismenko Zámek se nachází v obci Červený Dvůr v blízkosti silnice z Chvalšin na Český Krumlov. V současné době je objekt nepřístupný, nachází se v něm psychiatrická léčebna pro drogově závislé a pro alkoholiky. Zpřístupněný je rozsáhlý zámecký park, kterým vede naučná stezka Červený Dvůr.
27.8. 2006

Zámek Červený Dvůr
    Původní letohrádek Viléma z Rožmberka, doplněnil roku 1598 jeho mladším bratr Petr Vokem o rozlehlou zahradu a oboru. První rozšíření provedla Marie Arnoštka z Eggenbergu již roku 1672, kdy vzniklo křídlo s kaplí. Josef Adam Schwarzenberg přikročil v letech 1748-49 k dalším úpravám, při kterých byl areál rozšířen o sala terrenu. Výstavba pokračovala po roce 1756 budováním jižního křídla, jehož utváření navrhl knížecí stavitel Josef Fortin, který

Vlček, Pavel : Encyklopedie českých zámků, 27.8. 2006
    Zámecký park
    Zámeckému parku předcházela původní obora založená Petrem Vokem z Rožmberka v r. 1598. Postupně pak byla přebudována v barokní, hvězdicovitě komponovanou zahradu, ve které byl již v r. 1769 postaven čínský a holandský pavilón, různé romantické jeskyně, besídky, ostrůvek s můstky, obelisk i vodotrysky a chována exotická zvířata. Celá tato úprava byla pak v 1. polovině 19. století změněna v příkladný anglický park. Jsou zde krásné scenérie s

České zámecké parky a jejich dřeviny,K.Hieke,SZN, Jaroslav Špiroch , 28.7. 2009
    V Červeném Dvoře se léčili z kocoviny už Schwarzenbergové.
    Pod hřebenem Blanského lesa se v zeleni anglického parku skrývají budovy letního sídla jihočeských magnátů Schwarzenbergů. Zámek Červený Dvůr dnes navrací do života lidi nalomené nemírným požíváním alkoholu a omamných látek. Toto poslání se vlastně ani příliš nevzdálilo od původního účelu. Ve veselé a životu přející rokokové době v době kolem poloviny 18. století si sem Schwarzenbergové jezdili odpočinout od nepřetržitých slavností, radovánek a

S použitím článku historika prachatického muzea, p. Kubů, Jaroslav Špiroch , 27.5. 2014