Jedna z prvních sklářských hutí v Posázaví založená r. 1796, dnes uzavřená. Hutní hala z r. 1821, panský dům z konce 18. století. Místo exteriérů seriálu Synové a dcery Jakuba skláře.
Sklárna Tasice
Graficke pismenko V Tasicích vznikla jedna z prvních sklářských hutí v Posázaví. Za léta se zde vystřídalo mnoho skelmistrů, majitele hutě. Vyrábělo se kvalitní sklo převážně k dalšímu zpracování broušením. Sklo se exportovalo do celého světa. Sklářská huť je ukázkou staré české sklárny. Za prohlídku stojí hlavně hutní hala s dřevěným stropem z roku 1821 a panský dům z konce 18.stol. Dnes vyrábí řadu zajímavých, žádaných i na zahraničním trhu. V roce 1984 zde Československá televize natáčela velkou část exteriéru i interiéru seriálu o skláři Jakubovi.

Huť Jakub v Tasicích
    Sklárna v Tasicích byla založena r. 1796 huťmistrem Ferdinandem Čapkem. Pod jeho vedením se tasické výrobky dostaly až do Vídně, kde tou dobou pobýval Napoleon Bonaparte. I jemu se sklo velmi líbilo a po této zvěsti bylo tasické sklo žádáno po celé Evropě. V roce 1821 byla budova huťě přestavěna do dnešní podoby huťmistrem Josefem Hofmanem. Pod jeho vedením se vyráběly nádherné skleněné lustry, které byly exportovány do indických paláců. Ve

Marie Milichovská , 20.8. 2009

technická památka