zámek Těšín

letní zámek Habsburků, Cieszyn
Letní rezidence Habsburků postavena na místě odstřelených zřícenin Dolního hradu v roce 1840., podle projektu J. Kornhäusela. Dnes toto místo prochází postupnou obnovou.
Celkový pohled na zámek od města
© Jan P. Štěpánek 02/2006
Graficke pismenko Město Těšín je mezi širokou veřejností známo především jako nespravedlivě rozdělené město na hranicích České a Polské republiky. Historickému městu vévodí tzv. Zámecká hora na jejímž vrcholu se rozkládal někdejší knížecí hrad, bohužel od 17. století soustavně rozebíraný na stavební materiál, dnes presentovaný především zachovalou tzv. Piastowskou věží. Až poslední majitelé Těšínského knížectví, těšínští Habsburkové, se rozhodli úpadek residence změnit. Na úpatí Zámeckého kopce, na místě budov v předhradí hradu, majících pouze hospodářko – administrativní charakter, se rozhodli vybudovat své nové těšínské sídlo. Za tímto účelem byl přizván z Vídně v roce 1838 přední ...

Historie loveckého zámku
    V roce 1838 povolal tehdejší majitel Těšínského knížectví, arcivévoda Karel Habsburský, z Vídně slavného architekta, představitele rakouského klasicismu, Josefa Kornhäusela, aby vedl projekt přestavby a výstavby těšínské knížecí residence Habsburků. Kornhäusel doporučil odstranit na vrcholu kopce pozůstatky zřícenin hradu kromě románské rotundy a Piastowské věže a na jejich místě založit anglický park. Pozůstatky tzv. Dolního hradu (předhradí)

Jan P. Štěpánek podle M. Makowski: Šlechtická sídla na Těšínském Slezsku, Regio 2005, 2.8. 2006
    Popis loveckého zámku
    Lovecký zámek Habsburků má prostý a úsporný, pro klasicismus typický vzhled. Jeho hlavní fasáda je směrována na východ k městu. Střední dvoupatrová zámecká část je opatřena pro Kornhäusela typickými prvky jakými jsou serliany a trojúhelný štít. Po stranách této střední části jsou situovány dvě kratší patrová křídla v nichž byly symetricky rozmístěny zámecké chodby. Jižním z těchto kratších křídel prochází vstup do areálu hradu. Jihozápadním