Zaniklý hrad. Město zal. Přemysl Otakar II. v 70 letech 13. stol. Hrad pravd. součástí města od počátku. Přestavby v 1. pol. 16. stol. a po požáru r. 1686. Koncem 18. stol. přestavěn na pivovar. R. 1915 musel ustoupit dnešní budově soudu.
Fortna u Kamenného domu
stav před rokem 1917. Dobře patrný relikt točitého schodiště brány v nároží Kamenného domu. V pozadí věž kostela sv. Jiljí
Graficke pismenko Při prohlídce Nymburku si určitě nezapomenete prohlédnout opravený hradební pás táhnoucí se na východní straně města od severu k jihu. Zde, kde se hradby přiblíží řečišti Labe, ústí krátká ulice Fortna. Tak se jmenuje podle malé branky, která zde stávala při tzv. Kamenném domu. Ten vyrostl z bývalého královského hradu. Některé prameny o něm však mlčí, jiné pochybují. Rozhodně však o něm nepochybuje malá cedulka v podloubí současné budovy soudu, která jej připomíná.

Nymburk
    Nevíme, jestli byl nymburský hrad součástí města již ve 13.století, kdy bylo v 70.letech Přemyslem Otakarem II. založeno. Vědomosti o jeho podobě a existenci jsou ostatně značně fragmentární. Víme, že měl pravidelný obrys, vymezený na jihu městskou hradbou, na východě a severu ulicemi a na západě parcelní hranicí. Měl minimálně jeden palác a malý rozsah. V pozdější době sloužil jako rychta, byl nazýván Kamenný dům a byl v 1.pol. 16. stol., v r.

Michal Merkl (2004),literatura např.T.Durdík, Ilustrovaná encyklopedie českých hradů (1999), Hrady kastelového typu 13.století ve střední Evropě (1998), 19.11. 2004

zaniklý
     Nymburk  (NB)