Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Protržená přehrada, Desná
Hrady.cz
Sypaná hráz na Bílé Desné, plánovaná jako část soustavy přehrad na úbočích Jizerských hor, budované po povodni 1897. Krátce po dokončení se 18. 9. 1916 vinou nekvalitní stavby protrhla a způsobila největší katastrofu svého druhu v českých zemích.
Protržená přehrada
Graficke pismenko Na zajímavé místo se dostanete po značených turistických trasách. Kráčíte-li po dně bývalé přehrady a pozorujete zbytky vypouštěcích mechanismů, padá na vás jaká si nálada, plná slov KDYBY...
Mass, 7.8. 2003

historie

1845-1899 V tomto období, konkrétně v letech 1846, 1850, 1858, 1860, 1875, 1888, 1890,1897 a 1899, docházelo v podhorských oblastech Jizerských hor a západních Krkonoš k opakovaným povodním, když ta v roce 1897 byla nejhorší. 1897 17.7. Ve vyšších polohách Jizerských hor začíná vydatně pršet. 1897 29.7. Meteorologická stanice na Nové Louce zaznamenala rekordní 24-hodinový úhrn srážek čítající 345 litrů/m2. Říčky jsou stále