Holasovice

pravěké a raně středověké hradiště, Vrchnostenský dvůr, Muzeum Slezského venkova
Na místě pravěkého hradiště z l. 1800-1400 př. n. l. se v 6. stol. usídlil kmen Holasiců. V 9. stol. podroben Moravany. Ve 12. stol. obnoveno osídlení v podobě střed. zeměpanskoho dvora s dřevěným kostelem, na poč. 14. stol. přestavěným. V objektech býv. dvora dnes sídlí Muzeum Slezský venkov.
opravná část nádvoří a jedné z budov dvora
© Jan P. Štěpánek 05/2020
Graficke pismenko Holasovice - hradiště a vrchnostenský dvůr - jedna z nejvýznačnějších a zároveň nejdéle zkoumaných archeologických lokalit na Moravě a ve Slezsku, středisko tajemného západoslovanského kmene Holasiců, který se v oblasti Opavska usídlil v 6. století. V 9. století byl postupně podroben sousedními Moravany a časem zcela splynul s ostatním obyvatelstvem.
Pravěké a středověké hradiště se rozkládalo na nenápadném návrší v centru obce nad pravým břehem řeky Opavy, na místě pozdějšího vrchnostenského dvora Krnovské knížecí komory. Budovy bývalého dvora jsou od roku 2007 postupně opravovány a v již zrekonstruovaných stavbách se zabydlelo velmi zajímavé a interaktivní Muzeum Slezský venkov.

historie

Již v pravěku bylo toto místo, pro svou strategickou polohu, využíváno jako opevněná osada (hradiště). Datace ohrazení východní části lokality dvojicí příkopů klade existenci hradiště do pozdní doby kamenné (kultura nálevkovitých pohárů) a mladší doby bronzové (kultura lužických popelnicových polí), tj. do období let 1800 až 1400 před Kristem. Koncem 6. století se na místě zaniklého pravěkého osídlení usadil západoslovanský kmen Holasiců, který

Jan P. Štěpánek s využitím cs.wikipedia.org, NPÚ: 100 zajímavých archeologických lokalit Moravy a Slezska, 5.5. 2020

popis

Hradiště se nacházelo v samém centru současné obce Holasovice, nacházející se 10 km severozápadně od Opavy. Pro hradiště bylo vybráno strategicky velmi výhodně položené návrší nad pravým břehem řeky Opavy. Ze tří stran bylo chráněno přirozenými svahy, od severu a severovýchodu k řece Opavě, od východu, jihu a jihozápadu mělkým údolím vymodelovaným potokem Lipinkou. Pouze přístupová severozápadní strana byla přirozeně nechráněná. Pravěkého

hradiště
    přestavěno