Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Dolní Heřmanice, Templštejn
Hrady.cz
Zříceniny nejspíše pozdně středověkého strážního hrádku nad údolím Oslavy. O hradu lidově zvaném Templštejn nejsou v pramenech žádné zmínky. Dochovalo se pouze torzo hranolové věže.
Graficke pismenko Zřicenina strážního hrádku nad řekou Oslavou, dochované zbytky hranolovité věže cca 2m vysoké.
Přes místo nevede turistická značka. Hrad je cca 1 km od ní.
27.3. 2003

turistické

Zřícenina hradu se nachází v lese asi 5 km jižně od Velkého Meziříčí.Dostaneme se na ni po žluté značce z Velkého Meziříčí (5 km) nebo z obce Oslava (3 km). Autem je to na hrad nejblíž z Dolních Heřmanic,odkud se dá po polní cestě dojet k lesu,odkud je to na hrad asi 400 metrů. Hrad stál ve svahu kopce a od okolní výšiny byl oddělen příkopem. Do dnešních dnů se z hradu zachovalo pouze nároží věže do výšky asi dvou metrů. V okolí stojí za

Michal Brůža, 1.4. 2003