Květinové hodiny v lázeňském parku pocházejí z roku 1932. Přestavěny až v roce 2006. Na hodinách uváděno aktuální datum vysázené z květin. Nedílnou součástí poděbradských hodin je litinový trpaslík, jenž pravidelně odbíjí čas.
Poděbradské květinové hodiny
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Poděbrady jsou lázeňské město rozkládající se na březích Labe, asi 9 km jihovýchodně od Nymburka a 18 km severně od Kolína. Okolo města vede dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Poděbradské květinové hodiny najdeme v lázeňském parku proti lázeňskému hotelu Libenský, 70 metrů severně od Kongresového centra.

historie

Květinové hodiny pocházejí z roku 1932. Inspirovány byly podobnými hodinami v Žitavě. Hodiny se během své existence příliš neměnily. K zásadní přestavbě došlo až v roce 2006, kdy byla změněna grafická úprava a stroj hodin nahrazen novým. Z počátku byly květinové hodiny doplněny o název měsíce a aktuální letopočet. V době druhé světové války se začalo uvádět na hodinách i aktuální datum, samozřejmě vysázený z květin. Nedílnou součástí

popis

Květinové hodiny v Lázeňském parku v Poděbradech náleží již mnoho let ke koloritu města. Každý den okolo šesté hodiny ranní zahradník mění datum tvořené sazenicemi eševerie ozdobné na aktuální hodnotu. Výzdoba hodin se skládá z více než 7000 kusů květin, které jsou v době vegetace dvakrát denně automaticky zavlažovány vodním systémem. Čas v pravidelných intervalech odbíjí trpaslík. I dnes je vyhledávanou atrakcí jak pro malé, tak i velké. Jako