Velmi jednoduchá, patrně pozdně barokní boží muka mají podobu typickou pro tuto část Moravy. Jsou to kamenná muka se slepou lucernu na pilířku gotických forem a krytou jehlancovitou stříškou a kamenným křížem. Lucerna není zdobena reliéfy. Rovněž na soklu ani dříku nejsou žádné ozdoby ani nápisy.
© Milan Caha 02/2014
Graficke pismenko Velmi jednoduchá, patrně pozdně barokní boží muka na návrší jižně od obce mají podobu typickou pro tuto část Moravy. Jedná se kamenná boží muka se slepou lucernu na pilířku gotických forem a krytou jehlancovitou stříškou a kamenným křížem. Lucerna není zdobena reliéfy. Rovněž na soklu ani dříku nejsou žádné ozdoby ani nápisy.

Co jsou to boží muka?
    Boží muka jsou typem drobné sakrální památky, která se v našich zemích začala objevovat již v období gotiky. Představují sloup, u kterého byl připoután a bičován před svojí popravou Ježíš Kristus. Ve 14. - 17. století měla nejčastěji podobu žulového nebo pískovcového sloupu, zakončeného lucernou s křížem na vrcholu. Ač se oblast od oblasti jejich podoba mírně lišila, základní součásti - patku či sokl, sloup či dřík a kapličku či lucernu měla

křížek, boží muka
     Znojmo  (ZN)