Moje místa 0
Morový sloup se sochou Panny Marie s dítětem na hlavici hladkého sloupu, s hranolovým soklem – na něm hlava sv. Jana Křtitele, symbol pěti Kristových ran a dva monogramy. Zbudován roku 1716 obcí Štíty jako poděkování občanů přeživších morovou epidemií. Zrekonstruován v roce 1996.
Morový sloup se sochou Panny Marie
© Pavel Vítek 10/2013
Štíty se nacházejí mezi Zábřežskou vrchovinou a Orlickými horami. Jsou vzdáleny 20 km západně od Šumperka a 17 km severovýchodně od Lanškrouna. Historické jádro městečka je městskou památkovou zónou. Sloup se sochou Panny Marie stojí v parčíku na náměstí Míru, asi 80 m jihovýchodně od kostela.

popis

Obec Štíty je prvně připomínána r. 1278. Barokní morový sloup se sochou Panny Marie stojí v parčíku na náměstí Míru. Na hlavici hladkého sloupu je osazena socha Panny Marie s dítětem. Hranolový podstavec ozdoben hlavou sv. Jana Nepomuckého, symbolem pěti Kristových ran a dvěma monogramy. Sloup nechala postavit obec Štíty v r. 1716. Měl představovat prosbu obyvatel města, aby se morová pohroma již neopakovala. Sloup byl rekonstruován v roce 1996.