Hrady.cz
Železná rozhledna (35 m, 584 m n. m.) je již třetí rozhlednou na vrchu Kožich. R. 1865 zde byla postavena první dřevěná vyhlídka (4 m) s výškovým bodem, r. 1934 nová triangulační stanice (23 m) s vyhl. plošinou. R. 2007 zde byl postaven vysílač mobilního operátora, který slouží také jako rozhledna.
Na Obecním úřadě Řenče je možno zakoupit pohledy rozhledny s jejím razítkem.

historie

Železná rozhledna (35 m, 584 m n. m.) stojí na vrchu Kožich. Již roku 1865 byl na zdejším vrchu zřízen první výškový bod s dřevěnou kuželovitou vyhlídkou, vysokou 4 m. Dřevěná stavba po čase zanikla. Roku 1934 byla zřízena nová triangulační stanice, která byla vysoká 23 m a byla postavena nákladem ministerstva financí. Rozhledna sestávala ze čtyř sloupů postavených do čtverce, mezi kterými byla plošina se stolečkem a dvěma sedačkami z