Moje místa 0
Jesenické celní kolo je kamenný kruhový monolit s vytesanými kříži po obou stranách, údajně pocházející ze 17. století, upozorňující na povinnost zaplacení poplatku za použití cesty. Jeho význam ale není s jistotou známý, mohlo by jít také o smírčí kámen postavený v místě, kde údajně býk zabil ženu.
Zadní strana
© Prudký Martin, 07/2013
Graficke pismenko Kříž je umístěn po levé straně komunikace vedoucí z Jesenice směrem do Plzně, naproti benzínové pumpě. Je obklopen bujnou vegetací a jeho objevení stojí za námahu.
Prudký Martin, 30.7. 2013

historie

Kruhový kamenný monolit se znamením kříže vytesaný z přírodního slepence (pískovce), měl prý připomínat projíždějícím vozkům povinnost platit mýto za použití cesty. Staré obchodní cesty bylo nutné udržovat a obce si vymohly na panovníkovi, aby mohly vybírat za udržování cest sjízdných clo. Jesenické celní kolo údajně pochází ze 17. století. Tomuto významu kamene nasvědčuje místní pojmenování "Na celním kole" (Am Zollrädl) lokality na opačné

Prudký Martin, doplněno redakcí podle http://slavonie.org; http://www.krivoklatsko.cz; http://www.rakovnicko.info; Historické památky Rakovnicka, Tomáš Bednařík, RAPORT Rakovník 1997, 30.7. 2013