Moje místa 0
Boží muka stojí v západní části obce Žďár. Tvoří je hranolový odstupněný podstavec se zkosenými hranami, který je spojen hranolovým dříkem s kaplicí s výklenkem. Na vršku kaplice s obrazem Panny Marie je pozlacený křížek.
Graficke pismenko Vesnice Žďár (též Žďár u Staré Paky) je místní částí obce Levínská Olešnice. Boží muka jsou situována v západní části obce Žďár, u silnice na Studenec. V okolí jsou bohatá naleziště polodrahokamů – jaspisů, achátů, chalcedonů, křišťálu atp. Nad vesnicí je bývalá tvrz Žďár (14. století) a na kraji obce zbytky hradu Pravín (Ždírec).

Boží muka – obecně
    Boží muka, drobná sakrální stavba nejčastěji ve tvaru pilíře nebo sloupu, měla připomínat sloup, u kterého byl na příkaz Piláta Pontského bičován Ježíš Kristus. Boží muka se nejčastěji stavěla na návrších, rozcestích nebo v místech, kde někdo zahynul. Bývají zakončena kaplicí (lucernou), ve které jsou z jedné nebo více stran niky pro obrázky či reliéfy svatých.

popis

Boží muka tvoří hranolový odstupněný podstavec se zkosenými hranami, který je spojen hranolovým dříkem s kaplicí s výklenkem. Na vršku kaplice je pozlacený křížek. V kaplici se nachází obraz Panny Marie.
    O. Peterka podle Jaromíra Tůmy, 21.1. 2013