Hrady.cz
Věžový vodojem v Kouřimi byl postaven podle projektu architekta Františka Jandy. Postaven byl pravděpodobně na konci 20. let 20. století. Vodojem je kruhového půdorysu, zakončený kopulovitou střechou. Kruhová nádrž má objem 250 m3. Stavba stále plní svůj původní účel.
© Milan Caha 12/2011
Graficke pismenko Věžový vodojem v Kouřimi byl postaven podle projektu architekta Františka Jandy (studenta Jana Kotěry, autora řady realizací v polabí – např. typově velmi podobného vodojemu v Poděbradech). Postaven byl pravděpodobně na konci 20. let 20. století. Vodojem je kruhového půdorysu, zakončený kopulovitou střechou. Kruhová nádrž má objem 250 m3. Stavba stále plní svůj původní účel.