Pozůstatky jednoho ze tří zdejších manských sídel v dnešním domě č. p. 194, obytném stavení hospodářského dvora u kostela. Do 20. let 17. století královské léno přešlo za Albrechta z Valdštejna na majitele Frýdlantu, od roku 1655 jejich přímým majetkem. Od roku 1926 soukromý majetek.
Někdejší tvrz od západu

Bývalá tvrz v Dolních Pertolticích

Graficke pismenko Pertoltice (Bernsdorf) představovaly mezi obcemi dnešního Frýdlantského výběžku dlouhá staletí výjimku: byly sice jako řada dalších lenním statkem, do 20. let 17. století však nikoli frýdlantských pánů, ale krále. Teprve Albrecht z Valdštejna prosadil svým vlivem přechod lenního práva na majitele Frýdlantu. Během 14.–17. století se zde vystřídaly rody Černousů (Tschernhausen), Hobergů von Hoberg, pánů z Borau. Od nich statek roku 1655 vykoupil hrabě Gallas a připojil je přímo k frýdlantskému panství. Dlouhá lánová přípotoční vesnice obsahovala historicky dokonce tři sídla manů. Z nich se zachovaly pozůstatky jen obytné budovy dnešního č. p. 194 západně od ...
Ivan Grisa, dle Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí, II. díl, Argo 2000, 20.6. 2011

nepatrné zbytky zdí