Rozměrné barokní sousoší z roku 1729 ve formě trojbokého sloupu, obklopeného sochami světců, dílo Johana Pursche. Spolu s nedalekým kostelem a zámkem vytváří dominanty rozlehlé chlumínské návsi. Obnoveno roku 1958. Absence protimorových patronů problematisuje literaturou udávaný účel jeho zřízení.
Sloup od západu

Údajně morový sloup v Chlumíně

Graficke pismenko Majitelka chlumínského panství Anna Marie Františka Toskánská nechala roku 1729 postavit v západní části zdejší rozlehlé návsi bohatě zdobený sloup údajně jako poděkování za odeznění poslední velké epidemie této nemoci v Čechách (1714). Autorem byl Johan Pursch. Sloup má trojboký půdorys s bohatě zdobeným soklem, v jehož nikách stojí sochy tří zemských patronů: svatých Václava, Ludmily a Jana Nepomuckého. Na dříku sloupu nad jejich hlavami se nacházejí reliéfy s výjevy domnělého umučení každého z nich (vražda u dveří staroboleslavského kostela, uškrcení na Tetíně a shození z Kamenného mostu v Praze). Na konsolách, vystupujících ...
Ivan Grisa, dle A. Podlaha: Soupis památek historických a uměleckých v království Českém (...), díl VI., Politický okres mělnický, Archaeologická komisse při České akademii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1899, 7.4. 2011

socha, monument
     Mělník  (ME)