Žižkův most

Dolní Poříčí
Kamenný jednoobloukový most s neurčitým datem vzniku. Most dnes stojí mimo koryto Březového potoka na místě, kde vedla prastará obchodní stezka ze Strakonic do Horažďovic.
Žižkův most
Graficke pismenko Kamenný jednoobloukový most, který byl postaven přes původní koryto Březového potoka byl pojmenován jako Žižkův most. Proč tento název dostal, není nikde písemně podloženo. Snad se tak usuzuje ze zápisu v katovické kronice, která byla psána od roku 1883 a kde je zapsána domněnka, že tento most vybudoval Jan Žižka z Trocnova, když táhl krajinou v roce 1420 z Plzně do Tábora a u Sudoměře slavně zvítězil nad několikanásobnou přesilou. Pravděpodobnější je, že most byl vystavěn za krále Vladislava II. (1471–1516), který Katovicím povolil vybírat poplatky z dobytka hnaného na prodej do Němec. Další varianta je, že most byl postaven v 17. století, kdy ...
JC (čerpáno z cedule u místa), 29.7. 2010