Muzeum řemesel s exponáty z období 1840–1930 v budově rozlehlé sýpky z 16. století. Expozice věnovány řemeslům, živnostem, školství, fauně a dalším tématům. V jednom z domů r. 1847 zemřel F.V. Hek, předobraz Jiráskova F.L. Věka.
Letohrad - Nový dvůr - Pohled na sýpku
© Ivo Rozehnal, 07/2010
Graficke pismenko Letohrad je turisticky zajímavé město. Naleznete zde kromě Muzea řemesel v Novém dvoře i zámek s expozicí našeho velikána Járy Cimrmana, zámecký park, kostel sv. Václava, další církevní památky a nádhernou přírodu. Poklidné město nabízí i výdobytky civilizace jako např. koupaliště, sportovní areály, obchodní centra a samozřejmě možnosti ubytování.
Ivo Rozehnal , 6.7. 2010

historie

Samotné muzeum je umístěno v budově bývalé sýpky v areálu Nového dvora. Historie sahá k roku 1554, kdy byl stavěn nový dvorec za starý, který stával v místech dnešního zámku. Majitel Kyšperského panství, hrabě Breda ze Špandavy s přestavbami začal asi r. 1740. Tehdy strhl dřevěné budovy a nahradil je barokní přestavbou. V Novém dvoře se usídlil vrchnostenský úřad a vše bylo dokončeno roku 1750. V jednom z domů zde žil i významný rodák F.V. Hek,

Ivo Rozehnal - Propagační materiály z Infocentra Letohrad 2009, 6.7. 2010

popis

Nový dvůr v Letohradě je pozoruhodný soubor budov, které slouží různým účelům. Nalezneme zde sídla několika firem, některé části jsou určeny k bydlení, ale převážnou část komplexu zaujímá unikátní Muzeum řemesel. Pravděpodobně se jedná o největší muzejní prostory věnované práci našich předků. Nachází se tu přes 50 ucelených expozic z roků 1840 až 1930.Výstavní plocha zaujímá asi 1300 metrů čtverečních. Samotné expozice jsou rozděleny na několik