Vila ve stylu geometrické secese, druhá z poděbradských realizací architekta Josefa Fanty. Postavena byla v roce 1910 pro rodinu Geiselreitnerových z Kouřimi. Vilu obklopuje secesní plot, ukázka mistrné kovářské práce.
Vila Kouřimka od východu.
Graficke pismenko Druhá z poděbradských realizací významného secesního architekta Josefa Fanty. (např. autor Hlavního nádraží v Praze) Jeho prvním poděbradským dílem byla Obereignerova vila v Havlíčkově ulici (viz samostatné heslo). Vilu Kouřimku vytvořil Fanta v roce 1910 pro Obereignerovy příbuzné, rodinu Geiselreitnerových z Kouřimi. Postavena byla stavitelem Josefem Kochem. Kouřimka je ve srovnání s první realizací střízlivější a stylově čistější, postavena ve stylu geometrické secese. Stejně jako vila Obereignerova je postavena z neomítnuté opuky, která je kombinovaná se zdivem z červených cihel. Plot i vstupní branka jsou ukázkou mistrné secesní kovářské práce.
Milan Caha (zdroj: různé zdroje na internetu), 20.11. 2009