Nevelké, ale výrazné tvrziště středověké tvrze, pravděpodobně ze 13. stol. Bylo vybudováno na místě eneolitického výšinného sídliště chamské kultury s prvky kultury řivnáčské a kulovitých amfor, jde o nejvýchodnější lokalitou chamské kultury u nás.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Tvrziště leží mimo značené turistické cesty a je poměrně obtížné jej najít. Nejsnazší je proto použít GPS navigaci, případně postupovat podél Cholínské strouhy – drobné vodoteče pramenící nedaleko Křepenic. Z Křepenic ke strouze vede cesta procházející kolem bývalého koncentračního tábora (viz samostatné heslo).
M.C., 28.11. 2009

historie

Nevelké, ale výrazné tvrziště v poloze Malé (Dolejší) Kolo na ostrožně nad ústím Cholínské strouhy do Vltavy. Oválná plocha (cca 40 x 20 m) srázné ostrožny byla opevněna obloukovitým příčným příkopem, širokým 12 m a 7 m hlubokým. Tato dispozice je výsledkem úprav ve středověku, kdy zde stávala (jak prokázal archeologický průzkum) blíže neurčená tvrz, pravděpodobně ze 13. století. Z tohoto období byly na ploše centrálního pahorku objeveny stopy

Milan Caha (zdroj: Sklenář, K., Sklenářová, Z.,Slabina, M.: Encyklopedie pravěku v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Libri, Praha 2002), 28.11. 2009

Příbram  (PB)
    Nalžovické Podhájí