Moje místa 0
Pivovar v Chýnově byl založen v roce 1581 za Zdeňa Malovce z Chýnova. Posledními soukromými majiteli byl rod Schwarzenbergů, kteří jej vlastnili do II. světové války. Zrušen před koncem roku 1948 a přeměněn na sklad třeboňského piva.
© Milan Caha 08/2007
Graficke pismenko Pivovar v Chýnově byl založen v roce 1581. Nechal jej vystavět tehdejší majitel chýnovského hradu Zdeněk Malovec z Chýnova. Pivovar, stejně jako vedlejší panské sídlo, poté střídal několikrát majitele. Nějakou dobu jej vlastnili Vencelíkové z Vrchovišť, po nich královská komora, od které jej získala knížata z Eggenberku. Rozmach pivovaru přinesli další majitelé – rod Schwarzenbergů. V letech 1877–1880 prošel pivovar rozsáhlou přestavbou, při které bylo vystavěno nové chladné hospodářství a varna.Schwarzenbergové jej vlastnili do II. světové války – posledním majitelem byl Adolf kníže Schwarzenberg. Poté byla na pivovar uvalena národní správa. Ve správě ...
Milan Caha (zdroj: www.pivovary.info, doplněno údaji, které poskytl dr. Valek, Walboria s.r.o.), 30.8. 2009