Vodní elektrárna v Písku je druhé nejstarší zařízení tohoto typu v Čechách, starší je v Jindřichově Hradci. V r. 1888 zde František Křižík vybudoval elektrárnu se 3 dynamy, která bez velkých úprav fungovala do r. 1986. Obnovena byla v r. 1994, roku 1997 zde bylo zřízeno muzeum.
© Milan Caha 05/2009
Muzeum nabízí kromě standardních služeb i úschovnu zavazadel, půjčovnu kol a od letní sezóny 2009 připravuje i půjčovnu loděk.
30.5. 2009

historie

Vodní elektrárna v Písku je druhou nejstarší památkou tohoto typu v Čechách. Na jejím místě stával od 15. století hradní Podskalský mlýn. Patřil k němu ostrov nad jezem, kde byla valcha a později městská vodárna. Mlýnské stroje pohánělo 5 kol, další kolo pohánělo čerpadlo ve vodárně, poslední – sedmé – pohánělo pilu umístěnou nad vodou mezi oběma budovami. Od roku 1887 jedno z kol pohánělo dynamo instalované sem Františkem Křižíkem, které

Milan Caha (zdroj: Mergl, L.: Od Podskalského mlýna k Elektrárně královského města Písku. Městský úřad Písek, Písek 1998), 30.5. 2009
    I přes opakovaná tvrzení Píseckých nebyla písecká městská elektrárna prvním zdrojem elektřiny, poháněným vodní silou v Čechách. Hodnověrné prameny (viz níže) dokládají, že obdobný postup výstavby elektrárny (tj. nejprve napojení dynama na vodní kolo tak, aby bylo možno provést zkušební osvětlení veřejných prostranství, poté instalace turbosoustrojí, které umožnilo dodávky širšímu okruhu uživatelů) se uskutečnil v jiném jihočeském městě s

Ivan Grisa, dle http://www.zamek-jindrichuvhradec.eu/zajimavosti/mlyn-s-krizikovou-elektrarnou-/ a H. Hlušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl 3, Libri 2004, 23.8. 2011