tvrz Lhotice

Nová tvrz, Horní tvrz
Mladší ze dvou tvrzí ve Lhotici, založ. J. Dobrovítovským v pol.16.stol. V druhé pol.17.stol. patří Želivskému klášteru. V r. 1832 upravena na školu, dnes užívána k bydlení. Dochována bašta ze 16. stol. s nástavbou ze 17. stol. a klíčovými střílnami.
pohled od severozápadu
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Nová tvrz stojí uprostřed obce nad jižním břehem rybníka. Je v soukromých rukou a slouží k bydlení. Nejzajímavější část – severní bašta – je z obou stran kryta vegetací a zarůstá. Po břehu rybníka k ní však lze proniknout a z vnějšku si prohlédnou dochované klíčové střílny. Ve vsi stojí za prohlídku rovněž kostel s dřevěnou zvonicí a tvrziště gotické tvrze v lese asi 300 m západně od Nové tvrze.
M.C., 12.2. 2009

historie

Mladší ze dvou tvrzí ve Lhotici (dříve označované jako Šádova Lhotice podle držitele vsi z druhé poloviny 15. století – pana Oldřicha Šády) měla podobu poměrně rozměrného renesančního areálu o velikosti 40 x 50 metrů s obytnou budovou a dvěma baštami. Založil ji v polovině 16. století Jiří Dobrovítovský jako součást panského dvora. Majitelé Nové tvrze i obce se poměrně rychle střídali. Jeden z pozdějších pánů, Ondřej z Ostašova, po bitvě na Bílé

Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, II.díl (K-R), nakladatelství Argo, Praha 2000), 12.2. 2009

popis

Tvrz stojí na terénní terase nad rybníkem, na západní straně je nevýrazná – i když dobře rozeznatelná terénní vlna – snad pozůstatek příkopu chránící tuto stranu tvrze. Nad ní stojí bývalá obytná budova, později škola a dnes opět obytné stavení, zásadně přestavěné, bez slohových znaků. Na severní a východní straně se zachovaly obvodové zdi areálu. Východní bašta, zachycená ještě na katastrálním plánu z roku 1838 zmizela. V místech kde stávala je