Doposud archeologicky neprozkoumané hradiště, podle ojedinělých nálezů keramiky řazené do raného středověku. Na akropoli památník agrární strany, později obětem fašismu.
akropole hradiště
© Milan Caha 07/2008
Graficke pismenko Hradiště leží na výrazném ostrohu mezi obcemi Oleška a Ždánice. Dříve procházela kutnohorská silnice, na které obě obce leží, přímo plochou hradiště, dnešní silnice obtáčí hradiště po jeho severním a severozápadním okraji. Stáří hradiště není jednoznačně prokázáno, podle ojedinělých nálezů raně středověké keramiky z 9. – 10. století je tato lokalita považována za slovanské hradiště z doby hradištní. Je dáváno do souvislosti s obdobnými hradišti, například v nedalekých Hryzelech, a spekuluje se o jeho roli při obraně správního centra v Kouřimi. Plocha hradiště, potvrzená geofyzikálním průzkumem, je přibližně 10 hektarů. Dvojitý val ...
Milan Caha (zdroj: M. Lutovský a kol. Encyklopedie hradišť v Čechách, Libri, Praha 2003), 8.7. 2008

hradiště