Hrady.cz
Pivovar založený Ditrichštejny roku 1712. V letech 1744 a 1794 vyhořel. Jako pivovar sloužil do roku 1927.
Panský pivovar od severu
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Panský pivovar při zámku založili majitelé zámku a panství knížata z Ditrichštejna. Pivo se v něm vařilo od roku 1712 do roku 1927, kdy byl pohlcen větším a úspěšnějším Měšťanským pivovarem. Pivovar v bezprostřední blízkosti zámku představoval v minulosti značné nebezpečí. V roce 1744 a také v roce 1794 zničil pivovarské budovy požár, který v obou případech poškodil přilehlé hospodářské budovy i zámek. Po roce 1927 sloužil areál k různé hospodářské činnosti, dnes v něm sídlí výrobní firma. V šedesátých letech minulého století byla vyhlášena památková ochrana na obytnou a kancelářskou budovu pivovaru, v roce 2005 byla ochrana rozšířena na celý areál, tedy i na výrobní a hospodářskou budovu.
Milan Caha (zdroj: Čejka, Jiří a kol. : Polná 1242 – 1992, MÚ Polná 1992), 1.7. 2008