Lichoběžný pahorek jádra a mohutný příkop vodní tvrze Koldů ze Žampachu. Tvrz postavena v polovině 14. st., v 15. století sídlem kališníka a odbojníka Jana ml. Koldy ze Žampachu. Po dobytí vojsky poděbradské jednoty r. 1457 již nebyla obnovena.
pahorek jádra od západu
Graficke pismenko Zbytky tvrze se nacházejí obklopené vesnickou zástavbou západně od zámku na severním břehu řeky Bělé. Plocha tvrziště je v soukromém držení a tedy běžně nepřístupná. Jedinou možností je požádat někoho z obyvatel o vpuštění do dvora či zahrady.
18.11. 2008

historie

První zmínka o vsi Černíkovicích pochází z roku 1369 ještě pod původním německým jménem Grunov (Grunaw, Grünau). Již roku 1376 dosazuje Jan Kolda ze Žampachu na Černíkovicích (Czrnyecouicz) nového kněze do zdejšího kostela. S Janem se setkáváme i později jako se svědkem listin vydaných v letech 1387, 1388 a 1398. Roku 1406 již byl mrtev, Koldům však Černíkovice patří i nadále, setkáváme se zde s nimi i v letech 1407 či 1415. Nejznámějším z

popis

Terénní zbytky tvrze můžeme dodnes nalézt v jihovýchodní části vsi při říčce Bělé, k jejímuž pravému břehu bezprostředně přiléhá. Jejích vod bylo bezpochyby využito i pro napájení mohutného cca 20 m širokého a dodnes 4–6 hlubokého příkopu. Ten dnes ze tří stran (čtvrtou tvoří samotná řeka Bělá) obíhá lichoběžníkovou plošinu jádra o rozměrech cca 40 x 40 m. Plocha jádra je dnes mírně zvlněna, v nerovnostech však nelze identifikovat žádné zbytky