Barokní zámek Machtů z Löwenmachtu z konce 18. st., po požáru přestavěn r. 1831 klasicistně. Barokní kaple sv. J. Nepomuckého připisovaná J. Santinimu. Od r. 1893 v majetku rodiny Adámků, po restitucích slouží k bydlení a jako sídlo rodinného statku.
zámek od východu

dějiny zámku

Graficke pismenko Ves Čelina je poprvé připomínána r. 1336 jako manský statek příslušný nejprve ke hradu Kamýk, později ke Karlštejnu. V 18. století zdejší statek drželi Machtové z Löwenmachtu, kteří si zde postavili jednoduchý zámeček a kapli sv. Jana Nepomuckého. V dalších letech se majitelé poměrně často střídali, od roku 1787 to byl Jan z Unwerthu, poté K.F. Perwolf, F.X. Jersík a od roku 1820 Kučerové. Za nich zámek vyhořel, roku 1831 byl obnoven v dnešní klasicistní podobě. Roku 1893 zámek koupil ředitel Městské spořitelny pražské Gustav Adámek, jehož potomkům patřil až do poloviny 20. století, kdy byl Jaroslavu Adámkovi zabaven. Od roku 1950 jej k ubytování ...

historie

Zámek je obdélná patrová stavba krytá mansardovou střechou s vikýři a věžičkou. Západní průčelí má střední trojúhelný štít a na čtvercový balkón na třech arkádových obloucích. Západně a jižně od zámku se prostírá zanedbaný anglický park se zahradním altánkem a kaplí sv. Jana Nepomuckého. Kaple je připisována J. Santinimu, jehož dobře znal strýc majitele Čeliny Jana Adama Maxmiliána Machty z Löwenmachtu děkan vyšehradské kapituly Matyáš Vojtěch

Příbram  (PB)
    Čelina