Moje místa 0
Secesní kostel sv. Jana Nepomuckého ve Štěchovicích postavený podle plánů Kamila Hilberta v l. 1911-13. U jeho zrodu stála závěť obchodníka M. Rady († 1853), v níž odkázal peníze na nový kostel, stavbu se ale podařilo zrealizovat až o 60 let později.
kostel v paprscích zapadajícího slunce
Graficke pismenko Kostel sv. Jana Nepomuckého ve Štěchovicích je unikátní architektonickou památkou a ukázkovou stavbou slohu novosecesního. Je dílem architekta Kamila Hilberta, vystavěn byl v letech 1911-13. Kostel s farou stojí na návrší nad Kocábou, jeho věž, vkusně a citlivě zapadající do zdejší krajiny, je vidět zdaleka každému poutníkovi zavítajícímu do blízkosti obce.
Bohoslužby se v kostele konají každou sobotu od 18 hodin, v jiný termín můžete požádat o prohlídku kostela v sousední faře.
Stanislav Drda, 23.5. 2006

historie

Výstavbě kostela sv. Jana Nepomuckého ve Štěchovicích předcházely různé nepříznivé okolnosti, které způsobily, že od prvního popudu k jeho vzniku uběhlo rovných 60 let, než byl kostel skutečně vystavěn. Počáteční úlohu hrála závěť štěchovického sedláka a obchodníka se dřevem Matěje Rady sepsaná před jeho smrtí v březnu 1853. Odkázal 20 089 zlatých 37 krejcarů na nákup pozemku a stavbu kostela s farou a hřbitovem, přižemž vyjádřil přání, aby byl

Stanislav Drda, 16.5. 2006

popis

Kostel sv. Jana Nepomuckého je ojedinělá stavba považovaná v mnohém za vzor nové secese, umně pojímá a slučuje různorodost rozličných slohů s prvky románskými, renesančními i byzantskými. Vnější zdi zdobí několik reliéfů: poprsí sv. Jana Nepomuckého od Čeňka Vosmíka nad hlavním vchodem, Pieta s klečícími anděly ve štítu hlavní lodi a jiné ozdobné prvky po stěnách kostela od Vojtěcha Suchardy. Sucharda je autorem i některých interiérových prvků

Stanislav Drda, 24.5. 2006