Jedno z největších raně středověkých slovanských hradišť u nás. Vznik kladen do 8. stol., těžiště existence do 9. stol. Zachovány tři souběžné obloukové linie valů, místy vysoké až 6 m, dvě rozsáhlá předhradí a akropole o rozloze 5 ha.
akropole hradiště
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Hradiště se nachází v lokalitě Na Šancích jihovýchodně od Hryzel, celkem na ploše necelých 27 ha. Dodnes se zachovaly náznaky valů, dobře patrné jsou zejména tři obloukovité valy. První výzkumy zde prováděl již hrabě Šternberk ze Zásmuk koncem 19. stol.
Podle velmi sporého archeologického průzkumu lze snad toto raně středověké hradiště datovat na konec 8. stol., případně do 9. stol.
2.10. 2005

turistické

Na hradiště nevede turistická značka. Snadno jej však lze najít, vyjdeme-li z rozcestí silnice a dvou polních cest na jihozápadním okraji Hryzel. Rozcestí poznáte podle fragmentu křížku, na kterém byla v létě 2008 informační tabule o hradišti. Pokud se na rozcestí postavíte čelem k východu, uvidíte před sebou nejen polní cestu, která vás na hradiště zavede, ale ve vzdálenosti cca 300 m i pás stromů, táhnoucí se od cesty doprava – tedy na jih.

M.C., 13.2. 2009

historie

Hradiště vzniklo podle sporadických archeologických nálezů zřejmě v 8. století, je však pravděpodobné, že vrchol osídlení zde byl ve století následujícím. Hradiště je uspořádáním a umístněním v terénu podobné nedaleké Staré Kouřimi, proto jej R. Turek dává do souvislosti s kouřimským knížectvím. Archeologům je tato lokalita známa od 19. století. První průzkum, za pomocí setniny vojáků, zde vedl hrabě Šternberk v roce 1850. Ve 20. století zde

Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie hradišť v Čechách, nakladatelství Libri, Praha 2003), 13.2. 2009

popis

Jedno z největších slovanských hradišť u nás stojí v poloze "Šance" či "Na šancích" na terase nad údolím Výrovky (Vavřineckého potoka), respektive jejího přítoku – Bohuňovického potoka. Na východě a částečně na severu je lokalita přirozeně chráněna příkrými svahy. Z ostatních stran je hradiště opevněno 3 liniemi mohutných valů (dodnes mají výšku až 6 metrů) a příkopy, vyhloubenými před všemi třemi valy. Valy se obloukovitě stáčí a sahají vždy až